Turturica la butoane, face iar mâncare! Oare ce ne pregătește?

  


„O rețetă nu are suflet. Bucătarul este cel care trebuie să dea suflet rețetei.” - Thomas Keller

 (notă: aș putea adăuga citatului „bucătarul și ingredientele atent alese dau suflet rețetei!”)

Iar ne aflăm în bucătăria Turturicăi, iar ne zornăie oalele în cap... 😁 Când intri în bucătărie zici că al doilea război mondial a fost o minciună!

Băneasa i-a trimis colet cu făină albă superioară 000 și i-a dat un challenge Turturicăi și anume: „bagă nene niște cozonaci, doar vin sărbătorile!”. 

(notă: exprimarea este un pamflet)

Cum să refuze a noastră provocarea? Păi nu ar mai fi Turturica! Cum aude #challenge îi sclipesc ochii în cap! Să fim serioși acum, are și cu ce să accepte provocarea, Băneasa nu lipsește din bucătăria ei. 

Băi nene, dar cozonaci? Nu a făcut în viața ei, deși tentația de a-i face a mai avut-o, dar nu s-a materializat până acum.

Voi ce credeți, a făcut până la urmă cozonac sau o altă bunătate frământată cu făină? (notă: o plăcintă, o negresă, o prăjitură cu fructe, etc.)

Evident că a făcut cozonaci (la plural, da?). Făina pentru cozonac Băneasa i-a dat imboldul cel mai mare!

Și-a răscolit rețetarele și a întors internetul pe toate părțile să găsească rețeta perfectă pentru cozonac. 

Să vedem ce i-a ieșit!

Chiar sunt curioasă!




Acum pe masă are puse: un mixer 😁, făină Băneasa și făină pentru cozonac Băneasa, nuci mărunțite, ouă, drojdie proaspătă, arome, coajă de lămâie și coajă de portocală, smântână, unt, lapte, cacao, zahăr. Avea și stafide, dar a uitat de ele. 😁

Mamăăă, ce-i aici!!!

Cu laptopul deschis pe youtube a început gătească.

A pus 200 ml de lapte la încălzit, a fost atentă să nu îl fiarbă pentru că acesta  trebuie să nu depășească 40 de grade. Dacă ar fi mai cald nu ar activa drojdia.

A luat 35 g de drojdie pe care a mărunțit-o și a amestecat-o cu două linguri de lapte puțin încălzit, o lingură de făină și una de zahăr până când compoziția a avut consistența unei paste. Apoi a dat-o într-un loc cald până și-a dublat volumul.

Peste laptele rămas a dăugat 20 g de zahăr pudră și a amestecat.

Apoi a amestecat 5 gălbenușuri cu 10 g de sare.

În bolul mixerului a adăugat 700 g de făină pentru cozonac Băneasa peste care a pus gălbenușurile amestecate cu sare. În continuare a adăugat coaja de portocală și cea de lămâie, 200 g de smântână, 200 g de zahar tos și drojdia care între timp a crescut. 

A luat bolul și l-a atașat la mixerul planetar împreună cu cârligul pentru frământat.



Ingredientele s-au mixat, între timp a adăugat laptele treptat. 

Tot treptat a pus 100 g unt cu grăsime de 85%, topit și răcit .

La final a mai adăugat aproximativ 50 ml de ulei, a așteptat până totul s-a amestecat bine, bine. După 25 de minute de frământare cu mixerul, a transferat compoziția într-un bol uns cu puțin ulei pe care l-a „înfofolit” bine cu folie și prosoape, apoi l-a lăsat la loc cald să dospească și să-și dubleze volumul. A ținut cont să ferească coca de frig. Mai încălzea cuptorul pe 200 de grade cu aer și coca acoperită stătea pe ușa deschisă a cuptorului.

Între timp a bătut 5 albușuri cu 100 g zahăr pudră până au devenit spumă.

A luat spuma și a amestecat-o cu 25 g cacao, 4 ml de esență de rom, după care a adăugat nucile mărunțite și așa a făcut compoziția cremei.

În tot acest timp aluatul a crescut. L-a pus pe un fund uns cu ulei și l-a împărțit în două. A păstrat o jumătate pe care a împărțit-o la rându-i în două părți. A luat coca și a întins-o ușor. Pe cele două a adăugat crema și a întins-o ușor fără să apese. După ce crema a fost întinsă le-a rulat și le-a împletit între ele. Apoi a luat cozonacul și l-a pus în forma deja unsă cu ulei. A luat a doua parte de cocă pe care nu a mai împărțit-o, a întins-o bine și i-a adăugat crema după care a rulat-o obținând al doilea cozonac.

L-a pus în formă și pe al doilea, lăsându-le pe amândouă iar la dospit pentru a se dubla în volum.

După ce cozonacii și-au dublat volumul i-a uns cu un ou amestecat cu foarte puțină apă, apoi a presărat zahăr tos și nucă.

I-a pus în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30 de minute, după care a scăzut temperatura la 170 de grade și a mai ținut cozonacii încă 20 de minute.

Cozonacii au fost gata, mirosul lor a invadat toată casa. Aburinzi de la cuptor i-a scos i-a pus pe masă alături de un pahar cu lapte cald.




Vă zic eu, pentru o primă încercare, i-au ieșit bestiali, dar făina pentru cozonac Băneasa i-a fost partener de încredere.

 

Voi ce bunătăți faceți de sărbători?

 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.

 

xoxo jolly

 


Foto editare Canva

Foto din arhiva personală și Băneasa. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii