Acum o săptămână am stat cu fiica mea de vorbă despre acest subiect.
Eu sunt o pasionată a cărților tipărite, iar „a mea odraslă” preferă cărțile electronice, fie că le ascultă, fie că le citește pe tabletă.
Cărțile, indiferent de formatul în care sunt lecturate, reprezintă o poartă către lumi noi, universuri secrete, pe care trebuie să le descoperim.
Dar care este varianta ideală? Cartea pe care o răsfoim pagină cu pagină sau o carte în care auzim vocea naratorului sau glisăm paginile?
Acest subiect este o sursă de dispută între susținătorii fiecăreia dintre categorii. Există argumente pro și contra, avantaje și dezavantaje pentru ambele variante.
Editura NICULESCU ne propune să „încingem spiritele” și să despicăm firul în patru într-o bătălie a cărților.
Credeți că o să avem vreun K.O.?
Ce este o carte tipărită?
Concret, o putem defini ca fiind pagini scrise, tipărite, lipite, capsate sau cusute împreună între coperți. Senzația pe care ți-o creează o carte atunci când o ții în mână și o răsfoiești este specială. Mirosul specific emanat când o răsfoiești, aspectul pe care îl are, toate acestea creează o senzație greu de exprimat în cuvinte.
Ce este o carte electronică? (audiobook/e-book)
Este forma digitală a unei cărți. O astfel de lucrare este disponibilă și poate fi citită, salvată, distribuită. Aceasta include text, tabele, fotografii și alte elemente ce pot fi vizualizate pe un ecran tactil, dar și pe un desktop sau laptop. Încă un aspect, cărțile electronice pot fi transformate simplu în audiobook, așa că poți oricând opta pentru varianta ascultării textului.
Cartea, de la cea multiplicată prin scriere de mână până la cele de azi, a făcut și face parte esențială din evoluția omului, istoria comună a omului și a cărții având mai mult de 6000 de ani.
Avantaje și dezavantaje:
Cărțile tipărite au o valoare tradițională pe care nimeni nu o poate contesta, contactul direct cu o carte este marele și principalul beneficiu. Cu toate acestea, pentru generațiile tinere, foarte confortabile cu lumea virtuală și abile cu tehnica digitală, această palpabilitate pe care o oferă cartea fizică nu mai înseamnă mare lucru.
A avea o carte este, până la un punct, un sentiment de posesie, dar pentru foarte mulți nu mai este important să dețină fizic cărțile, ci doar să cunoască ceea ce conțin, iar formatul electronic este cel mai la îndemână.
Cărțile electronice nu consumă hârtie, iar amprenta de carbon este mică, dat fiind faptul că nu este necesar nici un proces de fabricație, transport sau distribuție. Poți avea orice carte prin câteva click-uri.
În schimb cartea tipărită este cea mai potrivită pentru a deprinde gustul lecturii. A citi o carte este beneficiu în sine, indiferent de vârstă, deoarece nimic nu poate înlocui cartea tipărită ca mijloc de studiu.
Cărțile vechi sunt obiecte prețioase, nu doar prin vechime, dar și prin autograful autorului, dacă acesta există. O carte tipărită poate avea o mare valoare sentimentală, ceea ce nu se poate spune despre cărțile electronice.
Un dezavantaj al cărților electronice poate fi costul redus al acestora, reflectându-se în sumele mici care se reîntorc la edituri și autori. Pirateria este un alt aspect.
Un alt dezavantaj este că acestea vin „ambalate” într-un link la care poate avea acces oricine. Deși aceste cărți sunt special gândite să fie cu ușurință citite, lectura digitală este incomodă și nu aduce aceeași bucurie pe care o generează o carte tipărită.
Lectura unei cărți electronice înseamnă să privești într-un ecran sau să asculți la cască.
Dacă tot suntem la capitolul dezavantaje, trebuie menționat că la o carte tipărită costul este mai ridicat. Cartea fizică este mai greu de transportat și mai voluminoasă. Depozitarea în casă ocupă spațiu și dacă vrei să te muți dintr-un loc în altul, cărțile tipărite pot deveni o povară.
...La început vă spuneam de discuția pe care am avut-o cu fiica mea, amândouă ne-am susținut preferința în a lectura o carte. Eu sunt pro cărți tipărite, ea este pro e-book-uri.
O fi probabil un conflict al generațiilor?
Eu îmi aduc aminte de lista aia imensă pe care ne-o dădea profesoara de română și trebuia să o terminăm pe perioada vacanței, pe când fiica mea, pe perioada vacanței de vară, a avut două cărți tipărite, mari și late, de citit... hmmm!
„În această carte sunt prezentate portretele unor femei nemiloase ce au marcat istoria. Insolente, înzestrate, răutăcioase, viclene, nestatornice, neclintite, ele fiind produsul vremurilor în care trăiau sfidând obiceiurile și morala epocii lor.”
Ador să mă cuibăresc pe canapea cu o pătură pusă pe mine și un ceai călduț ca să pot lectura dintr-o carte. Mirosul este o încântare pentru „năsucul” meu.
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.
xoxo jolly
Comentarii