Regina Maria și misterul parfumului de violete indiene!



 

       ...misterul  fiind cuvântul cheie al acestei „povestioare”! De ce spun asta? Conform unui articol din 2015 în Adevărul.ro , aflăm despre„legenda neștiută a parfumului ei unic de violete indiene. Esența prețioasă -apare- la Pelișor în luna iulie, în preajma datei morții Reginei”.

        Așa că m-am pus pe „interogat Sfântul Net” să deslușesc misterul apariției „frumos mirositoare” de la Pelișor. 

        Pot să afirm cu tărie că prima „plecare” pe care am să o fac este cu direcția  Pelișor.  Tot ceea ce am citit și din ce m-am documentat mi-a trezit spiritul de detectiv și nu numai. Curiozitatea mă „năpădește” și vreau să fiu sinceră când afirm faptul că Țara noastră se poate „lăuda” cu splendorile ei. Formele de relief pe care le are, arhitectura, istoria, etc. toate acestea sunt adunate pe teritoriul nostru și este păcat că nu le „lăudăm” mult mai mult și în plus să facem cunoscute și poveștile legate de toate acestea! 


        De ce m-a captivat atât de tare povestea esenței prețioase?


        În 18 iulie 1938 s-a stins din viață Regina Maria, supra-numită și „Mama răniților”, la castelul Pelișor. Într-un mod inexplicabil, la 10 ani mai târziu, parfumul său inconfundabil din violete indiene,  inunda odăile castelului. 

        Ca să pot aprofunda subiectul mai întâi trebuie să vă spun că în timpul vieții era o mare iubitoare de violete și bineînțeles culoarea violet, culoarea regalității. La înmormântarea sa, violetul a înlocuit negrul mortuar, fiind una din dorințele lăsate în scris de către regină.


                                            


        „Dragostea pentru esența de violete începe în copilăria Mariei, pe când micuța Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg sau Missy își petrecea verile în Malta, la Palatul San Antonio. Acolo, mama sa, Marea Ducesă Maria Alexandrovna,  fiica Țarului Alexandru al II-lea, plantase un strat de violete „de Rusia” al căror parfum nu va fi uitat niciodată de Maria. 

        Considerată ulterior „cea mai frumoasă regină a Europei”, Maria devine, în 1922, imaginea casei de parfumuri Jean-Francois Houbigant. „Quelques Flores Royale” era parfumul preferat al reginei, un amestec prețios de santal, vanilie, trandafir și evident, violete.

         Licoarea a fost creată de casa Houbigant în 1829, în onoarea prințesei Adelaide d'Orleans.  Napoleon și Maria Antoaneta au fost, în trecut, câțiva dintre „clienții” casei de parfumuri. 

Însă, nu acesta este cel mai iubit parfum al reginei. 

„În 1925 Maria primește de la Maharajahul de Kapurthala, din India, un flacon bătut în pietre scumpe, în care se afla un parfum exclusivist de violete exotice de pe coasta Pacificului. Parfumul devine preferatul reginei până la sfârșitul vieții sale.”, povestește muzeograful Liliana Manoliu. Parfumul exotic de violete indiene o însoțea întotdeauna pe suverană și persista mult timp în încăperile și pe holurile Castelului Pelișor, reședința din Sinaia a cuplului Ferdinand și Maria. 

        Surprinzător însă, aroma continuă să-și facă apariția și acum, la câteva decenii de la moartea reginei. „Explicația parfumului ne depășește”, „Avem numeroase relatări ale turiștilor despre parfumul care se simte în luna iulie la Pelișor, în special în Camera de Aur, locul în care regina a trecut în neființă pe 18 iulie 1938, dar și în alte încăperi. Eu, personal, am petrecut ani de zile în Pelișor și l-am simțit, este imposibil de confundat, o aromă de floare proaspătă, exotică, care amintește și de vanilie, dar și de citrice. Nu este o invenție și nici o legendă, este un fenomen ezoteric pe care nu putem să-l gestionăm. Explicația lui ne depășește”, spune muzeograful Liliana Manoliu

        Mare iubitoare de flori, Regina Maria s-a ocupat de aclimatizarea violetelor la Peleș, însă parfumul acestora era total diferit de cel al violetelor indiene care se regăsesc în parfumul dăruit de maharajah. Legenda parfumului este întreținută și de alte relatări. Scriitorul Radu Sergiu Ruba a povestit în articolul „Doliu Violet”, că aroma exotică a parfumului Reginei nu se răspândea pe holuri, pe scări, ci rămânea în anumite locuri, ca și cum ar fi provenit de la o persoană aflată în viață, Parfumul dispărea și reapărea inexplicabil în alt spațiu.” preluat - adev.ro/pbbupx.


                                                                    




            Dragii mei, sunt foarte curioasă, a mai simțit cineva parfumul de violete indiene în încăperile elegante ale castelului Pelișor???

xoxo jolly

        

        


Comentarii